Buurtbarbecue.
Je wil iets leuks te organiseren voor je straat of buurt. Wat een goed idee!
Weten wie er in je straat woont kan ervoor zorgen dat je je prettiger en veiliger voelt en dat je weet bij wie je terecht kunt als je een vraag hebt.
Er zijn verschillende activiteiten die je kunt organiseren om je buren te leren kennen of de contacten aan te halen (een speelmiddag, burenontbijt of pannenkoekenbakken voor oudere buren).
Een barbecue valt bij bijna iedereen wel in de smaak.
Met alleen een idee kom je er niet, er moet een hoop geregeld worden. Hieronder vindt je tips en ideeën om je straatbarbecue te organiseren.
Stap 1:
Voordat je gaat organiseren is het goed om er iemand bij te betrekken. Het beste kun je je barbecue organiseren met 2 of 3 mensen. Vraag dus mensen om je mee te helpen. Vele handen maken immers licht werk en je kunt taken verdelen. Als je al een buurvrouw of buurman kent is het makkelijk om een berichtje te sturen met je voorstel en de vraag of ze dit samen met je willen oppakken. Samen kun je daarna gaan brainstormen over het verdere plan.
Maak duidelijke afspraken, zet deze op papier en maak een actielijst.
Stap 2:
Voor wie? Wil je alleen de mensen uit je eigen straat uitnodigen of wordt het een feestje voor de hele buurt. Belangrijk is wel dat alle bewoners in een straat of buurt worden uitgenodigd. Ook de mensen die je misschien minder aardig vindt. Zo voelt niemand zich buitengesloten.
Stap 3:
Als je ervoor kiest om de barbecue op straat te organiseren dat heb je misschien een vergunning nodig om de straat af te zetten. Hiervoor kun je terecht bij de gemeente. Voor meer informatie hierover kun je kijken op de website www.drimmelen.nl of bellen naar de gemeente (140162 en vragen naar een medewerker die gaat over vergunningen).
Als je de kosten zo laag mogelijk wilt houden dan kun je bekijken of je een beroep kunt doen op een fonds of sponsoring.
De gemeente Drimmelen biedt mogelijkheden om een eenmalige subsidie aan te vragen via de regeling ‘Samen aan de slag’. Dit is een initiatief voor het vergroten van de leefbaarheid, veiligheid en sociale betrokkenheid. Voor meer informatie hierover kun je bellen naar de gemeente (140162) of kijken op de website: www.drimmelen.nl (zoek op: samen aan de slag). Op de website is een aanvraagformulier te downloaden.
Op de site https://www.burendag.nl/ kun je meer informatie vinden over een eventuele financiële bijdrage van het Oranjefonds om je plan haalbaar te maken. Het Oranjefonds steunt sociale initiatieven en bevordert zo contact en verbinding tussen groepen mensen.
Heb je hulp nodig bij het aanvragen van een fonds, regeling of subsidie dan kun je contact opnemen met Jacqueline Slotboom van Surplus Welzijn: 076-5027788.
Stap 4:
Stuur je buren een brief waarin je uitlegt dat je een barbecue wilt organiseren. In de brief kun je vragen of er behoefte aan is, data voorstellen + een mogelijkheid om aan te geven of je kunt, wie spullen heeft die kunnen worden gebruikt.
Afhankelijk van de samenstelling van de mensen in je straat of buurt kun je nadenken over de vorm. Als het om een relatief klein clubje gaat en de financiën zijn geen probleem dan kun je voorstellen om de plaatselijke slager de barbecue te laten verzorgen.
Als je niet weet wat iedereen te besteden heeft of je weet al dat je het low-budget wilt houden dan kun je voorstellen dat de mensen die mee willen doen een zelfgemaakt gerecht meenemen. Als er mensen zijn vanuit verschillende culturen kun je hierdoor een leuk gevarieerd menu krijgen en geeft dit de gelegenheid om over elkaars achtergrond te praten.
In beide gevallen is het verstandig om iedereen te vragen zijn/haar eigen drinken mee te nemen. Zo voorkom je dat je veel geld moet besteden aan de aanschaf van verschillende dranken en je voorkomt dat je teveel of te weinig van iets hebt.
Je kunt in deze brief alvast vragen of er rekening moet worden gehouden met voorkeuren, diëten of allergieën.
Wordt het een barbecue voor een relatief kleine groep mensen dan kun je vragen wie zijn/haar tuin ter beschikking wilt stellen.
In de brief vraag je om de volgende gegevens: naam, adres, telefoonnummer en/of e-mail adres. Als je de 06-nummers hebt van iedereen die mee wil doen, zou je een app aan kunnen maken waarin de rest van de informatie wordt uitgewisseld. Hou er wel rekening mee dat er mensen zullen zijn die wel mee willen doen maar geen what’s app gebruiken en dus wel op de hoogte gehouden moet worden.
Stap 5:
Op basis van de reacties op je brief weet je nu of je plan door kan gaan. We gaan er natuurlijk van uit dat er genoeg mensen mee willen doen.
Je kunt nu dus bepalen hoeveel mensen er zullen komen, wat daarvoor nodig is en wat de kosten zullen zijn.
Houd rekening met alle leeftijden. Denk hierbij aan: komen er veel jonge kinderen? Dan moet er ook gedacht worden aan speelgoed of evt. een springkussen. Komen er veel ouderen? Dan kun je denken aan voldoende zitplaatsen.
Hoeveel borden, glazen/bekers en bestek heb je nodig (of vraag je of de slager of degene die het vlees verzorgt dit meeneemt)? Heb je voldoende tafels, stoelen? In geval van slecht weer: heb je een partytent of kun je die bij iemand lenen?
Zorg voor de zekerheid voor een brandblusser (misschien heeft iemand die staan).
Stap 6:
De definitieve uitnodiging kun je versturen.
Als iemand heeft aangegeven dat de barbecue in zijn/haar tuin mag worden georganiseerd dan kun je de geïnteresseerden een brief/bericht sturen met daarin de gekozen datum (datum waarop de meeste mensen kunnen), het adres en tijdstip.
Stap 7:
Bestel het eten en evt. de barbecue op tijd. Er zijn veel verschillende aanbieders die complete barbecuepakketten aanbieden (evt. incl. barbecue en borden/bestek). Vaak zijn er speciale pakketten (prijzen) voor grotere groepen.
Misschien is er een buurman/vrouw met een pasje van de Makro/Sligro/ISPC waardoor je goedkoper groot kunt inkopen.
Stap 8:
Een week van tevoren kun je de weervoorspellingen in de gaten houden. Als er erg slecht weer wordt voorspelt kun je ervoor kiezen om de datum te verplaatsen. Hou er wel rekening mee dat het in Nederland moeilijk te voorspellen is wanneer het ideaal barbecue weer is en je verzetten de kans op een kleinere opkomst vergroot.
Check in de week voor de barbecue of je alles geregeld hebt: is het eten besteld of weet iedereen wat hij of zij gaat maken en voor hoeveel personen (als je bv. 30 mensen verwacht. Laat niet iedereen iets voor 30 personen maken want dan heb je veel te veel), zijn alle spullen geregeld: tafels, stoelen, tent, evt. muziek, speelgoed of springkussen voor de kleine kinderen, vuilniszakken, brandblusser, evt. verbandtrommel/pleisters, evt. vergunning, lint om de straat evt. af te zetten etc.
Als je bij buren in de tuin terecht kunt. Stem met hen af hoe laat je kunt komen om te helpen om alles klaar te zetten.
Stap 9:
De dag van de barbecue! Ga op tijd naar de buren om alles klaar te zetten of begin op tijd met het afzetten van de straat, opbouwen van een tent, klaarzetten van de tafels en stoelen etc.
Stap 10:
De barbecue kan beginnen. Hopelijk wordt het een gezellig en lekker samenzijn waarbij je je buren beter leert kennen onder het genot van een hapje en een drankje. Probeer mensen bij gesprekken te betrekken zodat iedereen zich welkom voelt en er nieuwe contacten kunnen ontstaan.
Stap 11:
Help met opruimen. Zorg dat de tuin van de buren of de straat netjes wordt achtergelaten zodat anderen geen hinder ondervinden van dit feestje.
Heb je de straat afgezet. Zorg dan dat deze op tijd weer vrij is.
Stap 12:
Als je bij de buren in de tuin hebt mogen barbecueën dan is het wel zo netjes om ze daarvoor te bedanken. Je kunt hiervoor geld inzamelen voor bv. een bloemetje of een kaart of je laat buurtkinderen een tekening laten maken.
Veel plezier!!