Hoofdmenu

Duurzaamheidsscan Drimmelen: op bezoek bij Pie

23-01-2020 3471 keer bekeken 0 reacties

De gemeente Drimmelen keek mee met een bezoek van energieambassadeur Jan Willem aan het huis van Pie. Welke kansen ziet Jan-Willem voor het verduurzamen van Pie's huis?

Pie werkt als beleidsmedewerker ruimtelijke ordening bij de gemeente Drimmelen. Hij is veel bezig hoe we de ruimte in de gemeente Drimmelen zo goed mogelijk met elkaar kunnen inrichten, ook met het oog op verduurzaming. Thuis is dat net wat anders: ‘Ik weet dat ik wat moet met het verduurzamen van mijn huis, maar waar begin je? Een gratis energiescan bleek de oplossing. Energieambassadeur Jan Willem kwam bij hem langs.

Gaskosten omlaag
‘Als je wilt beginnen met energie besparen, is het belangrijk om erachter te komen welke maatregelen voor je eigen woning en situatie het meest geschikt zijn’, begint Jan Willem te vertellen. Pie weet vooraf waar zijn kansen liggen: ‘Mijn gaskosten moeten omlaag. We verstoken onwijs veel gas in dit huis. De prijzen stijgen, maar ik weet dat er veel subsidiemogelijkheden zijn om van het gas af te komen of minder te verbruiken. Na grondig onderzoek van Jan Willem blijkt het gezin van Pie inderdaad aanzienlijk meer gas te verbruiken in vergelijking met de rest van de buurt. Samen gaan ze op zoek naar de oorzaak én de oplossingen.

Energiebesparing en isolatie
Volgens Jan Willem valt in elk huis de meeste winst te behalen op het gebied van energiebesparing en isolatie. We maken een rondje door het huis van Pie om te kijken wat er in dit huis mogelijk is. Jan Willem: 'De badkamer en benedenverdieping van het huis worden continu verwarmd in de koudere maanden. Dat is niet nodig. Daarnaast is niet elke ruimte goed geïsoleerd. Zo mis ik dubbelglas en isolatie om cruciale plekken.' Jan Willem geeft Pie een belangrijk advies: ‘Creëer win-winkansen: door eerst te isoleren, kun je geld besparen op je energierekening. En met dat overgebleven geld kun je bijvoorbeeld dubbelglas laten zetten.’  Pie: ‘Mijn gevoel zegt dat als ik ruimtes laat isoleren ik er daarna niet meer in kan. Denk bijvoorbeeld aan de kruipruimte, waar ook CV-leidingen liggen.’ Jan Willem legt uit dat dit geen probleem vormt, de isolatie wordt op een dergelijke manier aangebracht dat bij lekkage de monteur nog steeds toegang heeft tot de leidingen. Samen met Jan Willem neemt Pie wat opties door, hoe je isoleert en welke ruimtes daarvoor wel of niet geschikt zijn. 

Hoe pak je het aan?
Pie: ‘En dubbelglas, hoe moet ik dat aanpakken? Bel ik een aannemer? Een ramenfabrikant?’ Jan-Willem: ‘Via het Regionaal Energieloket kun je in contact komen met gecertificeerde bedrijven die isolatie aanbrengen in gebouwen. Dat maakt dat je als bewoner niet zelf hoeft te zoeken naar een geschikt en betrouwbaar bedrijf. Daarnaast kun je als bewoner via het Regionaal Energieloket laten berekenen welke energiebesparende maatregelen het meeste rendement opleveren. ‘Bovendien’, merkt Jan-Willem op, ‘staan er in deze wijk gelijksoortige huizen. Daardoor kun je ook samen optrekken als buurt. En het hoeft niet allemaal in één keer. Het gaat om het potentieel.’

Resultaat
Wat vond Pie van het bezoek van energieambassadeur Jan Willem? Pie: ‘Ik ben niet zo technisch onderlegd en heb dus geen idee waar ik zou moeten beginnen. Deze energiescan heeft me enorm geholpen met welke mogelijkheden ik heb om te verduurzamen. Bovendien heeft Jan Willem mij ook advies gegeven hoe ik dat aan moet pakken.’

Wilt u ook een gratis energiescan laten uitvoeren? Maak gelijk een afspraak met een van onze energieambassadeurs via het Regionaal Energieloket. Ga naar https://regionaalenergieloket.nl/drimmelen.

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen