Hoofdmenu

Het Witte Kerkje

Het Witte Kerkje “Ongelofelijk wat er kan”

Het Witte Kerkje, gelegen aan de Hoofdstraat 1, 4844 CA Terheijden, is als kerkgebouw in gebruik bij de Protestantse Gemeente Terheijden-Wagenberg. Daarnaast wordt de ruimte gebruikt als trouwlocatie, expositieruimte, concerten etc.

Het is een pittoresk kerkgebouw - strak en eenvoudig - dat dateert uit 1809. De kerk behoort tot de zogenaamde “Lodewijkkerkjes”, waarvan er diverse in Brabant te vinden zijn.  Een besluit van Koning Lodewijk Napoleon in 1809 hield in, dat aan de Gereformeerde Gemeente een bedrag van zevenduizend gulden ter beschikking werd gesteld in de vorm van 'rentegevende papieren' om een kerk te bouwen. Er waren echter voorwaarden aan verbonden: de bouw moest openbaar worden aanbesteed en moest in dat zelfde jaar (1809) voltooid zijn. De bouw heeft dus in een zeer hoog tempo plaatsgevonden. Boven de ingang bevindt zich een gedenksteen, die herinnert aan de start van de bouw: "De eerste steene aan deze kerk zijn gelegd door Johannes Telders en Catharina Hendrika Wessels den 3 hooimaand 1809."
 

Gebruiksmogelijkheden

Het Witte Kerkje is voor verschillende doeleinden te gebruiken. Door het gebruik van losse stoelen, tafels en statafels is de inrichting flexibel. De kerkzaal biedt ruimte voor maximaal 120 personen. Achter in de kerkzaal kunnen koffie/thee en dranken worden verzorgd. Catering is mogelijk via externe cateraars.

De kerkzaal is uitstekend geschikt voor concerten, exposities, huwelijken, uitvaartdiensten etc..

In 2018 is de kerk aan de achterzijde uitgebreid met twee nieuwe ruimtes voorzien van vloerverwarming en airconditioning. De rustig gelegen tuinzaal is multifunctioneel en kan met of zonder tafels en stoelen gebruikt worden. Een kleine pantry is aanwezig. De ruimte is prima geschikt voor vergaderingen, trainingen, workshops, presentaties, recepties etc.  De stiltekamer is geschikt voor opbaringen en familiekamer, meditatie of een kleine bijeenkomst tot 10 personen. De combinatie van beide ruimtes leent zich voor een condoleance of werken met diverse groepen.

De faciliteiten zijn de laatste jaren geoptimaliseerd. Er zijn voldoende toiletten, ook een invalidentoilet, een goede muziekinstallatie voor het afspelen van muziek, voor versterking van zang en instrumenten alsmede keukenfaciliteiten.

Kijk voor meer informatie en onze agenda op de website www.wittekerkjeterheijden.nl. of onze facebookpagina https://www.facebook.com/wittekerkjeterheijden

Cookie-instellingen