Hoofdmenu

Grote zonnevelden terug van weggeweest in Gemeente Drimmelen!

Michel Damen 19-07-2023 353 keer bekeken 4 reacties

‘Hè? Die gingen toch niet door’ hoor ik U denken? Helaas.. De hoogste rechter heeft onze gemeente teruggefloten omdat de boel niet op een onpartijdige manier beoordeeld was waardoor alles opnieuw moest.

Grote zonnevelden terug van weggeweest in Gemeente Drimmelen!

‘Hè? Die gingen toch niet door’ hoor ik U denken? Helaas.. De hoogste rechter heeft onze gemeente teruggefloten omdat de boel niet op een onpartijdige manier beoordeeld was waardoor alles opnieuw moest. Hele stukken polder in de gemeente zijn straks niet meer groen maar zwart/metaal door enorme aantallen zonnepanelen! Dat kan toch niet de bedoeling zijn in onze groen/blauwe Gemeente? Overbodig zijn ze ook: Onze daken liggen nog lang niet vol maar het stroomnet is dat wel.

Hebben we iets gemist?
Ja, u heeft iets gemist. Dat is niet gek! Het was voor bijna iedereen, behalve voor de gemeente zelf een grote verrassing dat er toch nog vergunningen voor grote zonnevelden goedgekeurd zouden worden. In 2018 is onze gemeente ‘een beetje dom’ geweest waardoor grote geldschieters hun kansen zagen wat grote gevolgen kan hebben voor onze mooie omgeving.

Waarom nu?
Snel handelen zorgt ervoor dat zo min mogelijk mensen op de hoogte zijn en tja, midden in de zomervakantie is een ideaal moment om de boel erdoor heen te drukken! De meeste mensen zijn dan met hele andere plannen bezig dan die van de gemeente.

Welke partijen hebben dit gedaan?
De coalitie partijen ofwel onze burgemeester en wethouders (college van B&W) hebben ervoor gezorgd dat deze zonnevelden terug zijn. Dit zijn ‘Lijst Harry Bakker’, VVD en Groen Drimmelen, binnenkort ook bekend als zwart/metaal Drimmelen.

Wat gaat er gebeuren?
Het lijkt erop dat de gemeente 2 projecten goed laat keuren. Als advocaten van de grote geldschieters zich ermee gaan bemoeien zou het zomaar kunnen dat de andere 3 ook nog doorgaan. In totaal 5 grote zonnevelden zouden onze polders kunnen gaan bevuilen. Dat betekent ongeveer 180 (!) voetbalvelden vol met zonnepanelen!

Wat kunnen wij doen?
Als het college deze week het besluit neemt, kunt u laten weten dat u het hier niet mee eens bent. Dit heet ‘het indienen van een zienswijze’. We roepen iedereen op, om dit te doen! Wilt u hulp of advies hierbij? Stuur dan een e-mail naar zonneveldendrimmelen@hotmail.com en dan helpen we u daarmee.

Actiegroep zonnevelden nee.

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

4  reacties

Marjan van Goch

05-08-23 om 6:58

Tegen Zonnevelden?

Wat jammer dat de inwoners van onze mooie uitgestrekte gemeente zo verdeeld zijn over de zonnevelden.

Als wij de energietransitie willen waarmaken, dan is het opwekken van duurzame elektriciteit een must. Immers, van het aardgas af betekent onze huizen verwarmen met elektriciteit en niet met aardgas, hout of een andere fossiele brandstof. Dus gaan wij af van de fossiele brandstoffen. Hoe je het ook wendt of keert. Kies je voor waterstofgas: dat wordt opgewekt met heel veel elektriciteit. Kies je voor een warmtepomp: nogmaals veel elektriciteit. Dat geldt ook voor het opwarmen van ons warm water.

Dus waar halen wij die elektriciteit duurzaam vandaan? Juist: van zonnepanelen en windmolens. Andere duurzame vormen van opwekking kunnen in ons land niet of nauwelijks rendabel worden gemaakt. Wij hebben geen stuwdammen of watervallen of woestijnen om te gebruiken. En die zonnepanelen en windmolens moeten ergens staan.

Ja, de zee is een oplossing. Daar zal in moeten worden geïnvesteerd. Maar dan komen wij er nog niet. Laten wij onze energietransitie in eigen regie houden! Ook in en op ons land zal duurzame elektriciteit moeten worden opgewekt. Zet die windmolens en zonnepanelen dan zo weg dat mens en dier er zo min mogelijk last van hebben of eerder gemak.

Zo kunnen zonnepanelen worden weggezet als bescherming van kleinere dieren. Zelfs de Stichting Natuur en Milieu beaamt dat. Ook windmolens kunnen meebewegen met de vogels. Elektronische oplossingen zijn al voorhanden. Misschien zijn er over 25 jaar andere oplossingen om duurzame energie op te wekken of zijn wij zo slim geworden om onze warmte uit de zomer op te slaan voor de koude winters en de koude van de winter voor het koelen in de zomer.

Maar zover zijn wij nog niet. Op dit moment zijn heel goede zonnepanelen en windmolens voorhanden en die moeten wij dan ook met beleid inzetten. Met oog voor mens, dier en natuur.

Wij willen toch allemaal schone lucht, schoon water en schone grond? Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen, kleinkinderen en hun nazaten.

Ik wens jullie veel wijsheid en veel schone lucht, schoon water en schone grond.

X

22-07-23 om 11:53

Wie zijn jullie?

Kees

21-07-23 om 18:55

Is die grond van jou dan is dat niet heb je er volgens mij niets over te zeggen.

JV

21-07-23 om 9:43

Waarom deze zonnevelden? Ik ben tegen. De beschikbare ruimte is in NL beperkt. Laten we zonnepanelen dan eerst eens plaatsen op daken van bedrijfsgebouwen, tegen geluidswallen (zoals bij Etten-Leur), enz. Wees zuinig op onze ruimte!!!

Cookie-instellingen