Het landelijke initiatief is gebaseerd op de gedachte: opvoeden doen we samen. Met Buurtgezinnen wordt een gezin dat wat steun kan gebruiken bij de opvoeding van de kinderen (vraaggezin) gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezin). Op deze manier krijgen kinderen extra liefde en aandacht, terwijl de ouders worden ontlast. De toekomst voor buurtgezinnen in de gemeenten is hoopvol. Bij een geslaagde afronding van de pilot wordt Buurtgezinnen blijvend voortgezet.
Succesvolle matches
In het eerste jaar heeft Buurtgezinnen al veel bereikt. Er hebben zich maar liefst 23 vraaggezinnen en 24 steungezinnen aangemeld waarmee in totaal 10 succesvolle koppelingen zijn gerealiseerd. “Hoewel dit iets lager is dan het doel van 15 koppelingen, kunnen we concluderen dat er succesvolle matches zijn gemaakt in de gemeenten” vertelt wethouder Jürgen Vissers van de gemeente Drimmelen. “Einde zomer zagen we de aanmeldingen voor vraag- en steungezinnen toenemen. We hopen dat deze trend zich voortzet zodat er ook komend jaar mooie koppels gevormd kunnen worden.” Wethouder Jürgen Vissers bracht onlangs een bezoek aan zo’n succesvol koppel. Steunmoeder Inge en vraagmoeder Petra met haar dochter Sanne vertellen over hun ervaring met Buurtgezinnen.
Een cadeautje
Sinds dit jaar ontvangt steunmoeder Inge op de woensdagmiddagen de vijf-jarige Sanne. “Het bezoek van Sanne voelt als een rustpunt, even geen werk maar samen spelen en boodschappen doen. Het is een cadeautje als ze bij mij langskomt,” vertelt Inge. Als we vragen waarom Inge zich heeft aangemeld als steunmoeder, antwoordt Inge: "Ik wilde graag iets extra's doen voor anderen. Pleeggezinnen waren niet geschikt voor mij. Dit is een heel intensief traject dat niet past bij mijn situatie. Toen ik hoorde over Buurtgezinnen, sprak dit initiatief mij enorm aan. Je kunt je rechtstreeks aanmelden bij Wilma, coördinator van Buurtgezinnen. Zij koppelt gezinnen aan elkaar en blijft op de achtergrond met ons in contact. Dit contact is heel laagdrempelig.”
Rust
Vraagmoeder Petra besloot Buurtgezinnen in te schakelen nadat de situatie met haar oudste dochter in huis zo hoog opliep dat ze haar jongste dochter Sanne eronder zag lijden. "Ik had al eerder van Buurtgezinnen gehoord, maar dacht dat ik het wel allemaal zelf kon. Toen ik zocht naar iets wat Sanne wat verlichting zou geven, dacht ik in eerste instantie aan speltherapie. Maar dit viel af omdat het weer extra afspraken en verplichtingen met zich meebrengt. Uiteindelijk heb ik toch contact gezocht met Wilma van Buurtgezinnen. Zij vond al snel een match met Inge. Sanne gaat nu elke week naar Inge terwijl mijn oudste dochter naar een andere opvang gaat. Dit geeft mij de broodnodige rust en Sanne is dolgelukkig met het gezelschap van Inge en haar dochters."
Wat is een steungezin?
De gemeenten Drimmelen en Geertruidenberg zijn altijd op zoek naar steungezinnen. Dit kunnen gezinnen met kinderen zijn, maar ook senioren, opa's en oma's en volwassenen zonder kinderen. Belangrijk is wel dat steunouders ervaring hebben met kinderen. Steungezinnen bieden vrijwillig hulp aan vraaggezinnen en maken samen afspraken over de steun die zij bieden. Dat kan uiteenlopen van een kind regelmatig meenemen naar bijvoorbeeld voetbal tot opvang van een kind op een vaste middag in de week. En van een spelletje doen tot samen een dagje uit. Opvoeden doen we samen!
Aanmelden als steun- of vraaggezin
Gezinnen die steun zoeken of juist steun kunnen bieden, kunnen zich aanmelden via de website of direct contact zoeken met Wilma (wilma@buurtgezinnen.nl / 0621702704).
Kijk op de website www.buurtgezinnen.nl voor meer uitleg en voorbeelden.