Bij postbezorging in de Biesbosch met het postbootje denk iedereen in de regio gelijk aan Drimmelen.
In bijna ieder boek over de Biesbosch staat wel een foto van een postbootje, vele artikelen zijn er over geschreven en regelmatig duiken er oude foto’s op met een postbode, postbootje of postbezorging.
In diverse bladen staan reportages over deze postbezorging. De postbodes waren bekende mensen, zowel in Drimmelen als in de Biesbosch. Wie kent niet Janus Driesprong. Kees Schuller (lzn) en Kees Schuller ( Hzn), Cor de Wijs en Cor Ariëns.
Maar toen ik de diverse postbootjes eens ging uitzoeken , bleken er meer te zijn dan dat ik dacht. Oude artikelen en foto’s uit diverse privé verzamelingen zijn gebruikt om de reeks bootjes nu eens in kaart te brengen, evenals de vele postbodes die de Biesbosch dienst hebben gedaan gedurende de afgelopen 120 jaar. Het verschil met de tijd van eb en vloed en de bezorging na 1970 na de afsluiting van het Haringvliet en de aanleg van de water spaarbekkens brachten ook een grote verandering teweeg. Van circa 30 bezorgadressen naar de vijf die tegenwoordig nog aangedaan worden.
In deze lezing wordt ingegaan op de onlosmakelijke band tussen Drimmelen en de Biesbosch, de diverse postkantoren in Drimmelen en uiteraard de postbodes en postbootjes. De eerste postvaart was in december 1896 en werd door Leendert van de Hoeven gedaan. Thans zijn we ruim 120 jaar verder en hoewel er heel veel is veranderd vaart het postbootje nog steeds.
Het merendeel van de foto’s en afbeeldingen komen uit eigen collectie, andere zijn met toestemming overgenomen uit andermans collectie en uit kranten en tijdschriften.
Wat centraal stond en staat bij de postbezorging : De klant is Koning. In weer en wind, onder zomerse omstandigheden en bij ’s winters afzien.